ציסטאין ומתיונין

nuts and almonds around the title methionine

 

מתיונין (Methionine) וציסטאין (Cysteine) הן שתיים מתוך 20 חומצות האמינו העיקריות הנפוצות בטבע. חומצות האמינו הן תרכובות חנקניות אשר תפקידן העיקרי הוא ייצור של חלבונים החיוניים לגדילה ולאחזקה של רקמות בריאות. תאי גוף האדם אינם מסוגלים לסנתז את חומצות האמינו החיוניות האלה בעצמם, ולכן יש לקבלן באמצעות מזון.  

מהי החשיבות של מתיונין וציסטאין בגוף? 
ציסטאין ומתיונין הן בעלות תפקידים ייחודיים במבנה ובתפקוד החלבונים. מתיונין היא חומצת אמינו חיונית, שכן היא משמשת "נקודת התחלה" לבניית כל חלבון חדש בגוף. ציסטאין חשובה ליציבות החלבונים, מכיוון שהיא יוצרת "גשרי גופרית" (קשרי דיסולפיד) שמחזקים את מבנה החלבונים בגוף, במיוחד את הקרטין שממנו עשויים השיער, העור והציפורניים. יחד, הן תורמות לתהליכי חילוף חומרים, לפינוי רעלים ולוויסות נוגדי חמצון בגוף האדם. 

מהו הקשר ביו חומצות אלו למחלות כליות? 
במחקרים עדכניים נמצא כי לתזונה עשירה בציסטאין ובמתיונין עשויה להיות השפעה על פעילות האנזים טריפטופנאז במעיים. האנזים הזה מפרק את חומצת האמינו טריפטופן ומייצר תוצרי לוואי שעלולים להצטבר בכליות ולהחמיר מחלת כליות כרונית. במחקר, בהובלת ד"ר ליאור לובל ממרכז דנגור, נמצא כי תוספת תזונתית של ציסטאין ומתיונין יכולה לווסת את פעילות הטריפטופנאז ובכך להפחית ייצור חומרים המזיקים לכליות. המחקר עדיין נמצא בשלב טרום־קליני, אך ממצאיו עשויים להוביל בעתיד לפיתוח גישות חדשות לטיפול או למניעה של מחלת כליות כרונית, הפוגעת ביותר מ־800 מיליון בני אדם ברחבי העולם. 

תאריך עדכון אחרון : 05/11/2025