אימונותרפיה

אימונותרפיה

האתגר: לפצח את סודותיה של מערכת החיסון

מערכת החיסון שלנו היא מערכת מופלאה, המתפקדת כרשת מורכבת של פעולות, תגובות וקשרי גומלין, אשר לומדת ברציפות וזוכרת את התנסויותיה, ומסוגלת לזהות מזיקים פוטנציאליים הפולשים לגוף ולהתמודד איתם.

במרבית המקרים, מצליחה מערכת החיסון להתמודד היטב עם החיידקים, הפטריות וגורמי המחלות האחרים שעלולים לגרום לגופנו לחלות. תאי מערכת החיסון שלנו, תאי הדם הלבנים לסוגיהם השונים, ובראשם הלימפוציטים, יודעים לזהות גורמים זרים ותהליכים ביולוגיים בלתי תקינים, ולחסל את האיומים באסטרטגיות רב שלביות ומתוחכמות, וזאת כעניין של שגרה.

עם זאת, במחלות מסוימות, כגון סרטן, נראה כי התגובה החיסונית של הגוף היא מבוקרת ולעיתים אפילו נבלמת, מה שמאפשר לגידול הסרטני להתפשט ולחולל נזקים. מחקרים פורצי דרך מהשנים האחרונות שופכים אור לראשונה על הסיבות לכך, וחושפים את האופן שבו פועלים תאי הסרטן ואת האופן שבו מנגנוני מערכת החיסון מגיבים אליהם. האתגר המרתק שעומד כיום בפני המדענים הוא לפצח את אופן הפעולה של המערכת החיסונית, על רכיביה השונים וקשרי הגומלין ביניהם, במטרה למצוא אסטרטגיות לטיפול במחלות שנחשבות חשוכות מרפא.

מהי אימונותרפיה?

תחום האימונותרפיה הפך בשנים האחרונות לאחד התחומים החדשניים המבטיחים בחקר הטיפול במחלת הסרטן ובמחלות אחרות.

אימונותרפיה היא שיטת טיפול המתבססת על רתימת מערכת החיסון הטבעית של החולה לטיפול במחלות שונות, אחת העיקריות שבהן היא סרטן. טיפול אימונותרפי הניתן כיום לחולי סרטן במצבים מסוימים הוא חלק מקבוצת טיפולים המכונים גם "טיפולים ממוקדי-מטרה", או "טיפולים ביולוגיים", אשר עושים שימוש במערכת החיסון של החולה לצורך תקיפת תאי הגידול הסרטני באופן יעיל יותר.

מה אנחנו חוקרים?

המעבדות שלנו מתמקדות, בין השאר, בשני התחומים הבאים:

בראש ובראשונה המעבדה מתמקדת בהבנת המנגנונים המולקולריים של תאי הדם, במצבם התקין ובמצבם הפתולוגי, כולל הבנת תהליכים במיקרו-סביבה של תאי הסרטן. הרבה מעבר לידע התיאורטי, המטרה שעומדת לנגד עינינו היא לפענח כיצד אפשר להשתמש בהבנה המעמיקה של תפקוד כדוריות הדם הלבנות ומנגנונים מולקולריים המבקרים את התנהגותן, כדי להגביר את התגובה החיסונית של הגוף במצבים פתולוגיים שונים – ולרפא מחלות. פענוח אופן פעולתם של מנגנונים אלה פותח בפנינו ובפני חוקרים נוספים ברחבי העולם הזדמנויות לבנות אסטרטגיות חדשות לשימוש בתגובה החיסונית של הגוף במלחמה במחלות שונות וביניהן סרטן.

גישות אימונותרפיה – הדור הבא

נוסף לפענוח המנגנונים והתהליכים של מערכת החיסון, אנחנו עוסקים גם בפיתוח אסטרטגיות ספציפיות לעיכוב התאים הפתולוגיים ולהגברת התגובה החיסונית, בהתבסס על הידע החדש. פיתוח אסטרטגיות אלה מאפשר לחברות התרופות לפתח תרופות שיגיעו למטופלים הזקוקים להן. במעבדה מתבצע המחקר הבסיסי, זיהוי הגורמים המולקולריים שיכולים לשמש מטרות לתרופות, החיפוש אחר מולקולה קטנה או ננו-חלקיק שמכילים את הגורמים שיכולים להשתיק גורמים במערכת החיסון המנטרלים או מעכבים את פעולתה. לאחר שנמצא גורם זה, והוא נבדק והוכח כיעיל, לפחות במעבדה, נוצרים קשרים עם גורמים בתעשייה שיכולים לקחת את הרעיונות המדעיים ולהעביר אותם במסלול הארוך בדרך לאישור התרופה.

המחקר שלנו ידוע בקהילה המדעית הבינלאומית כמוביל בפיתוח של אסטרטגיות אימונותרפויטיות על בסיס הבנת מנגנוני העברת אותות בתאים של מערכת החיסון לצורך הגברת פעילותם, על מנת לקבל תגובה חיסונית טובה יותר, תחום הנקרא "Immune Cell Signal Transduction" .

מחקרים פורצי דרך שנעשו במעבדתנו בשנים האחרונות חשפו מנגנונים ביולוגיים של תאים סרטניים והראו כיצד אפשר להגביר את התגובה החיסונית של המטופל, כך שתתמודד בהצלחה עם פתולוגיות כגון סרטן ומחלות נוספות. כיום יש מחקר רב בנושא של שימוש באסטרטגיות אלו למחלות נוספות כגון מחלות נוירודגנרטיביות כאלצהיימר ופרקינסון, דלקות כרוניות, זיהומים ויראליים ועוד.

שיתופי פעולה מולטי-דיסציפלינריים

עם ההתקדמות האדירה בתחומי המדע והטכנולוגיה בשנים האחרונות והשתכללות ההתמחויות הספציפיות, מחקרים רבים כיום נערכים על ידי צוותים של חוקרים מתחומי-דעת שונים. עבור המעבדות שלנו, שיתופי פעולה רב-תחומיים עם מחלקות אחרות באוניברסיטת בר-אילן ועם חוקרים ורופאים ממוסדות אחרים ומרכזים רפואיים – הם מובנים מאליהם.

מחקרינו האחרונים נעשים בשיתוף פעולה עם חוקרים מתחומים שונים, רופאים מהמרכז ההמטו-אונקולוגי בבית החולים שיבא ועוד.

המחקרים שלנו