סרטן

cancer

מחלת הסרטן נחשבת על ידי רבים לאחד מאתגרי הרפואה המשמעותיים ביותר בעידן הנוכחי. על אף התקדמות המחקר ואפשרויות הטיפול בשנים האחרונות, מחלת הסרטן היא עדיין אחד מגורמי התמותה העיקריים בעולם, ופוגעת במיליוני אנשים מדי שנה.

מהו סרטן?

הסרטן הוא שם לקבוצה של מחלות שמתאפיינות בגידול בלתי מרוסן של תאי הגוף. כיום, מוכרים למדע יותר מ-200 סוגי גידולים סרטניים, המוגדרים לפי איברי הגוף וסוגי התאים המעורבים. את המונח סרטן טבע מי שנחשב לאבי הרפואה, היפוקרטס, אשר בשנת 400 לפני הספירה השתמש במילה קרקינומה (Karkinoma, סרטן ביוונית עתיקה) לתיאור גידולים עוריים שבגלל הצורה ואופן ההתפשטות שלהם דמו בעיניו לסרטני-ים.

התאים הסרטניים נראים ומתפקדים באופן שונה מתאי הגוף הבריאים, וקצב החלוקה שלהם גבוה יותר. בעוד באופן תקין חלוקת התאים הינו תהליך מאוד מבוקר, בתאים סרטניים תהליך החלוקה יוצא מכלל בקרה והתאים מתרבים ללא הפסקה.

חקר הסרטן

מרכז דנגור לרפואה מותאמת אישית באוניברסיטת בר-אילן מעודד חקר רב-תחומי של מחלת הסרטן עם דגש על רפואה מותאמת אישית. המרכז מאגד עשרות מדענים וחוקרים בכמה ממעבדות המחקר המובילות של האוניברסיטה, שבשנים האחרונות ביצעו כמה מפריצות הדרך המשמעותיות ביותר בתחום בארץ ובעולם. החוקרים שלנו מקדישים את חייהם לחשיפת המנגנונים הביולוגיים והדינמיקה של הגידולים הסרטניים, להבנת המנגנונים הגנטיים המעורבים במחלה, ולפיתוח אמצעים מתקדמים לאפיון ולזיהוי תרופות חדשות ואסטרטגיות טיפול חדשניות בהתאם למטופל ולסוג הגידול הסרטני.

אחת הסיבות העיקריות לאי יעילותו של הטיפול בסרטן במקרים רבים היא חוסר התאמת הטיפול למטופל המסוים ולמוטציות שמאפיינות את הסרטן שממנו הוא סובל. באמצעות ריצוף גנטי (קריאת הקוד הגנטי) של הגידול הסרטני, יכולים המדענים לאתר כיום את המוטציות המעורבות בגידול, ולהתאים את התרופה לחולה בהתאם לממצאים. באופן זה אפשר לפתח טיפולי מטרה שיהיו ממוקדים בתאים הסרטניים ובמנגנונים הקשורים בהם, ולמנוע פגיעה בתאים בריאים שאינם תאי המטרה.

חקר המנגנונים הביולוגיים של הסרטן: הבסיס לפיתוח טיפולים יעילים

מחקרים בתחום הביולוגיה של התא מסייעים למדענים להבין מהם המנגנונים השונים הלוקחים חלק בהתפתחות מחלת הסרטן. תחום מחקר זה הוא רחב וכולל מנגנונים מולקולריים, מבניים, ביוכימיים, גנטיים ואפיגנטיים. למידע המתקבל במחקרים אלה ערך רב בתחום הביוטכנולוגי והרפואי, והוא עשוי לשמש לזיהוי ולאבחון ומניעת מחלות, לביסוס מודלים של מחלות והבנת מנגנוני פעולתן, ואף לפיתוח מודלים מעבדתיים של תאים, רקמות ואיברים מלאכותיים לחקר מחלות שונות ולריפוי שלהן.

אימונותרפיה: לרתום את מערכת החיסון של הגוף

אחד התחומים שבהם מובילים החוקרים שלנו פריצות דרך מדעיות משמעותיות הוא תחום האימונותרפיה. האימונותרפיה מבוססת על רתימת מערכת החיסון של החולה למלחמה בסרטן. באדם בריא, מערכת החיסון פועלת ללא הרף ומגינה על הגוף מפני מחוללי מחלות וגם מפני תאים סרטניים, אך לחלק מהגידולים הסרטניים יש יכולת להשרות בסביבתם התאית תנאים שמעכבים את מערכת החיסון וגורמים לה לא לפעול נגדם. בין היתר, חשפו המדענים שלנו כמה מהמנגנונים המעורבים בתהליכים אלה, ואף זיהו ופיתחו מולקולות שמסייעות למערכת החיסון להתגבר על עיכוב זה ולמגר את הגידולים הסרטניים. כמו כן, באמצעות כלים של הנדסה גנטית, החוקרים שלנו מכוונים תאים ממערכת החיסון של חולי סרטן כנגד תאים סרטניים שלהם. נוסף על כך, המחקרים שלנו מסייעים להבין את יחסי הגומלין שבין תאי מערכת החיסון, על סוגיהם השונים, ובין הגידולים הסרטניים.

על בסיס התגליות המדעיות של החוקרים שלנו, מפתחים מדענים ברחבי העולם טיפולים חדשניים המסייעים לגוף להילחם במחלת הסרטן באופן ממוקד ויעיל.