מיקרוביוטה

מיקרוביוטה

מיקרוביוטה: האם בריאותנו הגופנית והנפשית תלויה בחיידקים?

חקר המיקרוביוטה משנה את האופן שבו אנו תופסים את הקשר בינינו לבין קהילת החיידקים ושאר המיקרואורגניזמים בגופנו, ואת ההשפעה המכריעה שיש לקשר זה על בריאותנו ועל תפקודנו בעת מחלה. תחום המחקר הצעיר והמרגש הזה מוביל לפריצות דרך מדעיות ויישומיות במגוון תחומים, ועומד בחוד החנית של תחום הרפואה המותאמת אישית.

מהי מיקרוביוטה?

כולנו נולדים סטריליים, אך מהר מאוד מתאכלס גופנו בחיידקים, מרביתם במערכת העיכול. מיקְרוֹבּיוטָה או "יְצוּרָה זְעירָה" היא קהילה אקולוגית של מיקרואורגניזמים, הכוללת ברובם חיידקים אך גם נגיפים, טפילים, פטריות ויצורים חד-תאיים אחרים, המתפתחים בתוך הגוף החי ומקיימים סימביוזה עימו. אפשר לראות במיקרוביוטה ישות נפרדת שחיה בתוכנו, תוך קיום מערכת יחסים ענפה עם גופנו.

ההתקדמות ביכולות ריצוף הדנ"א והירידה בעלותו, יחד עם ההתקדמות ביכולות החישוביות שהגיעו בעקבות מיזם הגנום האנושי, אפשרו למדענים להתחיל במיזם מיפוי המיקרוביוטה והחקר שלה. פריצות הדרך המדעיות שמתבצעות כיום בתחום מובילות לאינספור יישומים – ברפואה אישית ורפואה מונעת, בהיריון ולידה, בתזונה, בתעשיית המזון וגם בחקלאות.

מיקרוביוטה ורפואה מותאמת אישית

מחקרי המיקרוביוטה בתחום הרפואה משפיעים על מגוון נושאים, מאבחון מחלות, דרך חיזוי תגובת המטופל לטיפולים רפואיים, ועד לריפוי מחלות על ידי השתלות צואה או פרה/ פרו/ פוסטביוטיקה מתקדמת המותאמת לאוכלוסיות החיידקים של המטופל, ובהתאם למצב הרפואי המסוים שלו.

יותר ויותר מחקרים בשנים האחרונות מראים כי למיקרוביוטה תפקיד חשוב בהתמודדות עם מחלות אוטואימוניות כגון סוכרת, דלקת מפרקים שגרונית, טרשת נפוצה וזאבת, וכי יש לה קשר הדוק למצבים נפשיים כמו חרדה ודיכאון ולתסמינים שונים של הגוף והנפש.

מה אנחנו חוקרים?

מטרת המחקר שלנו היא לנסות ולהבין כיצד שינויים באוכלוסיית החיידקים (דיסביוזיס) משפיעים על בריאותנו, וכיצד אנו יכולים לשלוט בשינויים אלה לטובתנו. המחקר מכוון להבנת המנגנונים שמאחורי האינטראקציות בין הסביבה, המאכסן והמיקרוביוטה, תוך התמקדות בקשר בין המיקרוביוטה ובין המערכת האנדוקרינית, שהיא מערכת הבלוטות וההפרשות ההורמונליות בגוף.

המחקר במעבדה מתאפיין הן בשיטות חישוביות להשוואות אוכלוסיות חיידקים, והן בעבודת מעבדה מיקרוביולוגית רטובה להבנת המנגנונים המעורבים באינטראקציות שבין המאכסן לחיידקים. בין התחומים הנחקרים כיום במעבדה: התפתחות המיקרוביוטה ב-1,000 הימים הראשונים לחיים, השפעת המיקרוביום על תוצאות השתלות מח עצם, הקשר בין ההתנהגות ובין המיקרוביום, פסיכוביוטיקה ועוד.

מחקר יישומי ובין-תחומי

המעבדה שלנו מנהלת קשרים הדוקים עם חוקרים אקדמיים מתחומים שונים בישראל ובעולם, ובתוכם מיקרוביולוגים, רופאים, תזונאים, אימונולוגים, מהנדסים, ננו-טכנולוגים ומתמטיקאים. נוסף על כך מקיימת המעבדה קשר מתמיד עם תעשיות שונות בעולמות המיקרוביולוגיה והפארמה, כמו גם שיתופי פעולה עם בתי חולים בישראל ובעולם, שבהם מתבצעים ניסויים ומחקרי שטח בקרב מטופלים.

המחקרים שלנו