גילוי מוקדם של סוכרת היריון באמצעות חיידקי המעי

חוקר/ים
תחום מחקר
Human intestines, mucous membrane illustration

סוכרת היריון, או סוכרת הריונית, היא תופעה זמנית המשפיעה על כ-10% מהנשים ההרות, ומתבטאת בעמידות (תנגודת) לאינסולין. אינסולין הוא הורמון החיוני לוויסות רמת הסוכר, ועמידות אליו מובילה לרמות סוכר גבוהות בדם. לסוכרת היריון עשויות להיות השלכות בריאותיות משמעותיות לאם ולעובר, ובעיקרן הגדלת הסיכוי לרעלת היריון, לדיכאון ול"מקרוזומיה" – מצב שבו העובר גדול מדי, ונקשר לסיכון גבוה יותר ללידת חירום קיסרית.

בישראל, כחלק מבדיקות הסקר הנערכות כעניין של שגרה לנשים בהיריון, מתבצעת בדיקה לאיתור נשים שנמצאות בסיכון לסוכרת היריון, בדיקה הנקראת "העמסת סוכר". כיוון שהעמידות לאינסולין בסוכרת היריון מתפתחת באופן הדרגתי במהלך חודשי ההיריון – ביצוע הבדיקה אינו יעיל לפני השבוע ה-24 להיריון, ומשום כך בדיקות העמסת הסוכר מתבצעות בין השבוע ה-24 לשבוע ה-28 להיריון – כלומר סוף השליש השני להיריון.

חיידקי המעי: המפתח לגילוי מוקדם של סוכרת היריון?

האם המפתח לגילוי מוקדם של סוכרת הריונית נמצא אצל חיידקי המעי? חקר המיקרוביוטה מספק תשובה מעניינת. המיקרוביוטה, או בעברית "יצורה זעירה", היא קהילה אקולוגית של מיקרואורגניזמים, ביניהם חיידקים, נגיפים, פטריות, טפילים ויצורים חד-תאיים, החיים בגוף החי ומקיימים יחסי גומלין עימו. מחקרים קודמים הראו קשר בין השינוי באוכלוסיות חיידקי המעי ובין מחלות שונות כגון סוכרת, ומחקר אחד אף הראה קשר בין השינוי באוכלוסיות החיידקים ובין סוכרת היריון בשליש השלישי של ההיריון.

אך האם אפשר לנבא סוכרת היריון על ידי זיהוי השינויים באוכלוסיות חיידקי המעי כבר בשליש הראשון להיריון? שאלה זאת ביקשו לברר חוקרי מעבדת המיקרוביוטה באוניברסיטת בר-אילן, בהובלת פרופ' עמרי קורן ובשיתוף פעולה עם פרופ' יורם לוזון. כדי לברר את השאלה, היה על החוקרים ליטול דגימות ממאות נשים במהלך הריונן, להשתמש בטכנולוגיות מתקדמות לזיהוי ולמיפוי אוכלוסיות חיידקי המעי, ולהצליב נתונים על מנת לאשש את הקשר בין חיידקי המעי ובין התפתחות סוכרת ההיריון.

מהלך המחקר: שלב ראשון – האם שינוי בחיידקי המעי מנבא סוכרת הריונית?

לצורך המחקר גויסו 394 נשים הנמצאות בשליש הראשון להריונן, ונאספו מהן דגימות דם וצואה, כמו גם נתונים קליניים רלוונטיים ונתוני מעקב אחר התקדמות ההיריון. דוגמאות הצואה שימשו לאפיון הרכב מיקרוביום המעי, ודגימות הדם לאיסוף נתונים רלוונטיים אחרים. נוסף על כך התבצעו ראיונות של הנשים על ידי תזונאים, על מנת להעריך את הרגלי האכילה שלהן, וכמו כן השיבו אותן נשים לשאלונים המבררים את סגנון החיים שלהן ואת הלחץ שבו הן נתונות.

כחלק מהמחקר, תועדו תוצאות בדיקות העמסת הסוכר שנערכות בסוף השליש השני ובתחילת השליש השלישי של ההיריון, שעל פיהן נקבעו אבחוני הסוכרת ההריונית. כצפוי, 11% מהנשים, 44 במספרן, אובחנו עם סוכרת הריונית. שאר 350 הנשים שתוצאות העמסת הסוכר שלהן היו תקינות שימשו קבוצת הביקורת.

עתה, היה על החוקרים לבדוק אם דגימות הצואה שניטלו מאותן 44 נשים בשליש הראשון להיריון מעידות על "דיסביוזה" של חיידקי המעי, כלומר שיבוש של האיזון בין אוכלוסיות החיידקים, שאותו אפשר היה לאתר כבר בשליש הראשון להיריון. הבדיקה העלתה תשובה חיובית.

במילים אחרות, מיפוי אוכלוסיות חיידקי המעי של הנשים בשליש הראשון להיריון יכול לנבא מצב של סוכרת הריונית.

מהלך המחקר: שלב שני – האם קיים קשר סיבתי בין השינוי בחיידקי המעי לסוכרת ההריונית?

מערכת היחסים שבין המיקרוביום במעי לבין מצבים רפואיים שונים היא מורכבת. לכן, בשלב הבא בדקו החוקרים אם השינוי באוכלוסיות חיידקי המעי הוא זה שמוביל להתפתחות הסוכרת או שמא התפתחות הסוכרת גורמת לשינוי באוכלוסיות חיידקי המעי. באם התפתחות סוכרת ההיריון נגרמת בשל אותו שינוי בחיידקי המעי, אפשר לנסות ולמנוע את התפתחות הסוכרת על ידי התערבות טיפולית, כמו למשל ניסיון לשנות את הרכב המיקרוביום במעי.

כדי לאשר את הקשר הסיבתי בין מיקרוביום המעי ובין התפתחות סוכרת הריונית, השתילו החוקרים צואה של נשים משלוש אוכלוסיות שונות – מישראל, מפינלנד ומארה"ב, שחלקן יאובחנו בסוכרת הריונית במהלך הריונן וחלקן יהיו בריאות, בעכברות מעבדה סטריליות. דגימת אוכלוסיות החיידקים בין שתי קבוצות העכברות שבעה ימים לאחר השתלת הצואה הראתה כי נוצרו שינויים משמעותיים בין שתי הקבוצות. בדיקות העמסת סוכר שנערכו לעכברות שלושה שבועות לאחר השתלת הצואה הראו כי העכברות שבהן הושתלה צואה הנשים הסוכרתיות פיתחו סבילות נמוכה יותר לגלוקוז, זאת בדומה לתצפיות שנערכו בקרב נשים.

התוצאות היו דומות בקרב שלוש האוכלוסיות שנבדקו, והראו כי השינוי באוכלוסיות חיידקי המעי הוא אכן זה שהוביל להתפתחות התנגודת לאינסולין. הסיבה לכך, סבורים החוקרים, היא שהשיבוש באוכלוסיית חיידקי המעי מוביל להתפתחות מצב של דלקת, והוא בתורו מוביל לתחלואה בסוכרת היריון.

בשורה התחתונה

המחקר מצביע על קשר סיבתי בין חיידקי המעי של נשים הרות בשליש הראשון של ההיריון ובין התפתחות סוכרת היריון בשלב מאוחר יותר. חשיפת קשר זה בשלב מוקדם של ההיריון יכולה להביא לאבחון מוקדם של הסוכרת ולהתערבות מוקדמת, שיכולה להפחית את שיעור הנשים הסובלות ממצב זה, למנוע סיבוכים קשים ולהציל חיים. 

למחקר זה היבטים יישומיים מיידיים, ועל בסיסו כבר פיתחו החוקרים אלגוריתם שמורכב מכמה מדדים, שלדברי החוקרים יוכל לשמש לאפיון מדויק של סוכרת היריון – על בסיס כמה בדיקות פיזיולוגיות פשוטות.

תאריך עדכון אחרון : 13/03/2023