הנדסת רקמות

colourful petri dishes

הנדסת רקמות היא תחום מדעי המשלב ביולוגיה, הנדסה ורפואה כדי ליצור רקמות חדשות לשיקום ולהחלפת רקמות פגועות או חולות בגוף האדם.  

את הרקמות אפשר להנדס במעבדה כמיועדות להשתלה או לפתח שיטות שמעודדות את התחדשות הרקמות בתוך הגוף. תחום זה מציע מגוון טכנולוגיות ושיטות מתקדמות לפיתוח רקמות בריאות, כולל קצירת תאים, הדפסת רקמות בתלת-ממד, ושימוש בסקפולדים ביולוגיים או סינתטיים. 

קצירת תאים: דרך אחת שבה משתמשים בהנדסת רקמות היא קצירת תאים בריאים. תהליך זה כולל איסוף תאים ממטופל או מתורם. התאים יכולים להגיע ממקורות שונים כמו עור, סחוס או שריר, ומגדלים אותם בתנאי מעבדה מיוחדים כדי ליצור תאים רבים יותר. תאים אלו ישמשו כבסיס לבניית הרקמה החדשה. 

הדפסת רקמות בתלת-ממד: טכנולוגיה מתקדמת זו מאפשרת להדפיס רקמות שכבה אחרי שכבה במכשיר מיוחד (הקרוי מדפסת) בצורה מדויקת מאוד. מדפסות תלת-ממד משתמשות בתאים ובחומרים ביולוגיים ליצירת מבנים מורכבים, כמו כלי דם או רקמות עור. הדפסה בתלת-ממד מאפשרת יצירת רקמות מותאמות אישית, המתאימות בדיוק לצרכים של המטופל. 

סקפולדים ביולוגיים או סינתטיים: סקפולד, בעברית: שלד, הוא מבנה תומך המשמש כמסגרת שעליה תאים יכולים לגדול ולהתארגן לצורת רקמה. הסקפולדים יכולים להיות עשויים מחומרים ביולוגיים (כמו קולגן) או מחומרים סינתטיים (כולל פלסטיק במקרים מסוימים). הסקפולד מספק מבנה פיזי ותמיכה לתאים, ומאפשר להם ליצור רקמה בעלת תפקוד מלא. 

נוסף לשיטות אלו, ישנן טכנולוגיות נוספות בהנדסת רקמות כמו שימוש בגורמי גדילה להמרצת התפתחות התאים ושילוב חומרים ננוטכנולוגיים לשיפור תפקוד הרקמות. שילוב בין השיטות האלו יחד מאפשר לרופאים ולחוקרים ליצור רקמות בריאות ומותאמות אישית, כדי לשקם או להחליף רקמות פגועות ולשפר את איכות החיים של המטופלים.

תאריך עדכון אחרון : 03/08/2024