מחלה נדירה חושפת אפשרות למנגנון נפוץ

הקומפלקס החלבוני cAMP-dependent protein kinase (PKA) מורכב מדימר של תת-יחידה רגולטורית R, הקשור לשתי תת-יחידות קטליטיות. לפני זמן לא רב זוהתה מוטציה בתת-היחידה הרגולטורית של PKA, IRβ, שבה לאוצין מספר 50 מוחלף בארגינין (RIβ-L50R). מוטציה זו נמצאה בחולים הסובלים ממחלה נוירודגנרטיבית נדירה, שתסמיניה כוללים דמנציה ופרקינסוניזם. במאמר שפורסם בכתב העת Brain, ד"ר רונית אילוז, בשיתוף פעולה עם ד"ר טד אייבל מאוניברסיטת אייווה וד"ר אדוארד סטיפן מהמרכז הרפואי האוניברסיטאי ארסמוס, מציגה את ההשפעה המנגנונית של מוטציית RIβ-L50R על התפתחות המחלה. החוקרים יצרו עכברי מודל המבטאים את החלבון המוטנט RIβ-L50R, וגילו כי בעוד החלבון PKA התקין נוטה ליצור צברים (אגרגטים) במוחם של עכברים זקנים, הרי שהחלבון המוטנט מפגין אגרגציה מואצת כבר בגיל מוקדם. מבחינה מנגנונית, החוקרים מצאו כי המוטציה מונעת את יצירת הדימר הרגולטורי של תת-היחידה RIβ, ובכך פוגעת ביציבות החלבון ומעודדת הצטברות ושקיעה. מנגנון חדש זה, שלפיו חלבונים עוברים אגרגציה עקב מוטציה המונעת דימריזציה, עשוי להיות משותף למחלות נוירודגנרטיביות נוספות.

תאריך עדכון אחרון : 30/06/2024