פקקי תנועה? הפתרון כבר בדרך

אומנם דומה כי מדובר בתופעה מודרנית לחלוטין, אולם פקקי התנועה ידועים בקרב האנושות זה מאות שנים. עם זאת, שאלת היווצרותם של הפקקים מציבה אתגר מתמטי בפני החוקרים עד לימינו אלה. מודלים מתמטיים רבים נוסחו במטרה להסביר את היווצרות עומסי התנועה, כמו גם בניסיון לחזות אותם. במאמר שפורסם לאחרונה בעיתון Nature Communications, פרופ' שלמה הבלין מאוניברסיטת בר-אילן, בשיתוף פעולה עם פרופ' האי-ג'ון האנג מאוניברסיטת בייג'ינג, מציגים אנליזה חדשנית של הדינמיקה בזמן ובמרחב של יצירת צווארי-בקבוק המובילים לפקקי תנועה. אנליזה זו, שבוצעה בשתי ערים גדולות בסין תוך שימוש בכלים של אינטליגנציה מלאכותית, הובילה ליצירת מודל המסוגל לחזות עומסי תנועה כבדים. המודל מבוסס על ממצאיהם של החוקרים, שהראו כי ישנו מתאם גבוה בין הזמן הנדרש ליצירת הפקק ובין גודלו המקסימלי בשיאו. כך אפשר לחזות את היווצרותו ואת גודלו של פקק התנועה כבר ב-15 הדקות הראשונות. שילוב מידע זה בזמן אמת באפליקציות ניווט עשוי לחסוך זמן רב ואף למנוע, או לפחות למתן, את פקק התנועה.

תאריך עדכון אחרון : 20/02/2024