חיידקי המעי: המפתח לגילוי מוקדם של סוכרת היריון?

מחקר פורץ דרך בהובלת פרופ' עמרי קורן מהפקולטה לרפואה ע"ש עזריאלי באוניברסיטת בר-אילן, שפורסם באחד העיתונים החשובים בתחום המיקרוביוטה, מצביע על הקשר בין חיידקי המעי של נשים הרות בשליש הראשון של ההיריון ובין התפתחות סוכרת היריון בשלבי ההיריון המאוחרים יותר. במחקר נלקחו דגימות דם וצואה ממאות נשים בשלבי ההיריון הראשונים שלהן, ונעשה מיפוי וזיהוי של אוכלוסיות חיידקי המעי שלהן באמצעות טכנולוגיות מתקדמות. החוקרים גילו שבקרב נשים שהתגלתה אצלן סוכרת היריון בשלבי היריון מאוחרים יותר, כבר בדגימות צואה משלבי ההיריון הראשונים אפשר היה לזהות שיבוש של האיזון בין אוכלוסיות חיידקי המעי. החוקרים הצליחו להוכיח ששינוי אוכלוסיית חיידקי המעי הוא זה שגרם לסוכרת היריון ולא להפך. על בסיס מחקר זה פיתחו החוקרים אלגוריתם שיוכל לשמש לאפיון מדויק של סיכוי לפתח סוכרת היריון על ידי כמה בדיקות פיזיולוגיות פשוטות ובכך להביא לאבחון מוקדם של הסוכרת ולהתערבות מוקדמת, שיכולה להפחית את שיעור הנשים הסובלות ממצב זה, למנוע סיבוכים קשים ולהציל חיים. מחקר חשוב זה נעשה בשיתוף פעולה עם פרופ' יורם לוזון מהמחלקה למתמטיקה באוניברסיטת בר-אילן וחבר מרכז דנגור לרפואה מותאמת אישית ועם שורה של חוקרים ורופאים נוספים מישראל, פינלנד וארה"ב.

תאריך עדכון אחרון : 16/02/2023